Цікава стаття! Прошу поширити.

http://pletyvo.in.ua/index.php/confusion/interesting-2/462-electric-candle?fbclid=IwAR1OJi66m7XuOSykfe2_g4pVvJmnv20LSpZSZMgJzUwufS_w4uqbWUai71I

Тернопільська свічка для дітей і військових

У вірусному YouTube-відео дослідник Sasha Ternopolskiy, без аналізу вольт-амперних характеристик світлодіода спаяв кілька простих пристроїв, що складаються з двох пальчикових батарейок і трьохвольтового світлодіоду. Спаяв і став досліджувати — скільки ці пристрої будуть світити без виключення. Згідно його відео – вистачило більше ніж на рік. Він назвав свій виріб тернопільською свічкою. В даній статті я буду називати цей пристрій електросвічкою.  

 

В коментарях під відео люди з відповідною освітою поміряли струми і напруги і не здивувались. Річ в тому, що під час роботи такої електросвічки напруга на батарейках падає, струм і яскравість горіння світлодіоду також падають. Святлодіод горить менш яскраво, але горить. При цому дуже мало споживає, тому може горіти довго. Навряд чи цей пристрій можна назвати ліхтариком, скоріше — маяком.

 

Пару таких свічок горить в мене вдома, вже більше двох місяців цілодобово. Біля двох десятків ми з учнями повісили в шкільне бомбосховище. Діти логічні, самі вишукували важливі місця розташування, крім того, саме учні-програмісти придумали поставити біля виходів зі сховища такі електросвічки з синім кольором світла. По принципу – якщо ти в бомбосховищі бачиш синій маяк – то цє вихід. Все через те, що синій колір світла  відрізняється від кольору інших електросвічок і кольору ліхтарів смартфонів. Нічого більше синім кольором не світить. Якщо не буде світла в бомбосховищі, то до запуску генератора електросвічки не дадуть відвідувачам стукнутися головою об шо не треба. Електросвічки також установлені в туалетах шкільного бомбосховища. 

 

Працюють вони в сховищі, не виключаючись, цілодобово більше двох місяців також. Світлодіод в них запаяний, обслуговування і включення вони не потребують.  Саме такий тип свічок я рекомендую для використання в якості маяка. Як один з варіантів – щоб діти не боялися виключення світла. Звичайні свічки більш небезпечні, особливо дітям. Електросвічки до того ж є дешевшими. Звичайно, дуже малим дуже дітям не можна такий пристрій давати, щоб не відламали і не ковтнули світлодіод.

 

Такі електросвічки можуть дуже допомогти нашим людям на тих територіях, де немає електрики. А якщо малі діти вдома? Або лежачі хворі? Свічка, що працює місяцями — дуже згодиться. Волонтери ж можуть завезти що завгодно куди завгодно.

 

Електросвічку можна носити просто в кишені. Світло виключають будь де, під’їзди теж темні.  Виймаєш з кишені – вона світить, не займаєшся в темряві її включенням. Поклав в zip-пакет, щоб ні за що не чиплялася та носи в кишені. Ось так:

 

 

А який романтично-практичний подарунок така електросвічка  — цікавій дівчині! Це не просто лайфхак, так можна собі життя влаштувати. Дарую ))


Я запропонував таку електросвічку військовим. Поставили вимогу – свічки повинні виключатися і мати можливість миттєвого виключення. Логічно. Відправив першу партію. Сказали, що влаштовує. Через волонтерів почав робити на інші підрозділи. Різні типи. Аналізую зворотній зв’язок – кажуть, що корисний пристрій.

 

В даній статті я хочу розказати все детально і з цінами. Настільки детально, щоб практично кожен міг такий пристрій зробити, в першу чергу військовим.  Це нескладно. Діти в школі роблять.

 

Починаємо з батарейок.  Нам треба пальчикові батарейки. Вони бувають двох розмірів – AAA, які називають міні-пальчикові, і трохи більші за розміром – пальчикові. Вони мають офіційне маркування: AA. Я беру в роботу більші з цих батарейок, вони мають більшу ємність. Отже, тип батарейок обрали – АА, на них так і написано - AA.

 

Тепер з внутрішнім наповненням. Якщо коротко, батарейки AA бувають сольові і лужні. Лужні називаються англійською alkaline battery. Лужні батарейки мають, згідно відкритих даних, значно більшу ємність, тому рекомендую саме їх — лужні (можна казати алкалайнові) батарейки розміру АА.

 

 

Скільки вони коштують? Я в своєму місті знайшов Enerlight і VIDEX за 12 гривень/штука, Energizer  біля 20, а в АТБ  побачив Generator ENERGY в пакуванні шість штук, це найдешевший варіант. Виходить біля 9 гривень за батарейку.  Знайти недорогі батарейки —  важливо, коли виробляти багато пристроїв власним коштом. Алкалайнова батарейка зазвичай важча за сольову, важить близько 24 грамів.

 

Батарейки купили. Щоб робити більш-менш надійні пристрої для військових, неправильно складати електросвічки з сірникових коробок, треба спробувати зробити більш надійно, наприклад, паяти.

 

Я використовую для паяння електросвічок простий паяльник на 40 Вт, звичайний, з базару, харківський. Якщо купувати новий, то, мабуть сьогодні 200-300 гривень. Що ще треба?

 

Каніфоль для паяння не дуже дорого коштує, попитайте в магазинах господарських товарів. Мабуть, пару десятків гривень. Я не купував, у мене багато є.

 

Окреме питання – припій. Тут є певна проблема. Зараз в магазинах дуже багато припою, який звичайний паяльник не розплавляє. Припій з високою температурою плавлення. І здивований паяльщик не розуміє що відбувається – він не може паяти щойно купленим припоєм. Просто треба купити інший.

 

Як купити правильний припій? Треба консультуватися в магазинах або у тих, хто розбирається – у ремонтників, наприклад. Я купую припій, частіше за все, в Китаї, так дешевше. При купівлі звертаю увагу на відгуки користувачів і кількість продажів у продавця. І обов’язково звертаю увагу на температуру плавлення припою. Останній раз купував з температурою плавлення 183°C. Паяльник його чудово плавить і паяння виходить нормальне. В Китаї по грошах це виходить близько 150 гривень за 100 грамів припою разом з каніфоллю. Таким паяти зручно. Такий самий припій, що нормально плавиться я купив у своєму місті в кінці 2022 року за 130 гривень (50 грамів).  Теж нормально плавиться, заявлено, що тип припою – POS61.

 

Світлодіоди можна спробувати купувати на OLX, я купую знову-таки, в Китаї. Ціни різні, але чимало продавців продають приблизно однаково  – близько 50 гривень за 100 штук. Реально соромно, коли деякі намагаються продавати в Україні по 20 гривень за один. Ціну світлодіоду я вам сказав – біля 50 гривень за 100 штук з доставкою з Китаю в Україну.  Чекати посилку з Китаю зазвичай треба 2-4 тижні.  Ключові слова для пошуку, наприклад, на Аліекспрес: «100pcs 5mm led diode». При купівлі звертайте увагу, щоб світлодіод був розрахолваний на напругу не менше трьох вольт. Струм споживання світлодіода при трьох вольтах — зазвичай 20мА.

 

Світлодіоди можна купувати двох типів.

 

Той, що зліва, в якому більше прозорого пластику, дає більш направлене світло, я його ставлю в пристрої для військових. Більш направлене світло – можна використати як ліхтарик.  Світлодіод справа дає більш розсіяне світло, їх я ставлю у  цілодобово включені електросвічки, що використовуються як електросвічка. А купую в даний час лише такі, що на світлині зліва - вони і як невеличкий ліхтарик чудово працюють і як електросвічка.

 

Батарейки, до речі, погано паяються. Якщо місце пайки подряпати ножом, тоді паяються значно краще. Якщо багато робити, то дряпати вручну – довго і незручно, я купив в господарському магазині таку абразивну цяцю за 20 гривень:

 

 

Зарядив її в дріль, так значно швидше і зручніше. Розумні люди підказали, що зветься ця річ - фреза і використовується, зазвичай, для манікюру. Ось дві батарейки, та що справа – подряпана саме такою фрезою.

 

 

Там де подряпали – пальцем не беремося, бо палець жирний.

 

Якщо припій нормальний і з каніфоллю, то торкаємося паяльником подряпаної частини батарейки і припой у вигляді проволоки подаємо в це місце. Як це детально робиться – в інтернеті купа відео, як треба паяти. Отже, батарейки після подряпання паяються нормально:

 

 

Пропаювати батарейки треба недовго, бо вони не люблять нагрівання. Паяти треба акуратно, щоб не перемкнути плюс і мінус батарейки, а  то буде коротке замикання, батарейка почне сильно грітися і може навіть вибухнути. Якщо нема досвіду, можна купити захисні окуляри, так буде спокійніше.

 

Після того, як подряпано і припій нормально пристав, зв’язуємо батарейки скотчем і паяємо перемичку з проводу між плюсом однієї батарейки і мінусом іншої:

 

 

Перевертаємо. Якщо електросвічку розраховуємо на цілобову роботу, то запаюємо світлодіода: довгий вивід до плюса батарейки, коротший - до мінусу:

 

 

На тому все. Якщо електросвічка готується для військових, або це електросвічка, щоб читати, то вона повинна виключатися. Бо так вона і більш безпечна (для військових) і довше буде яскравою (щоб читати).

 

Варіант перший: запаюємо один вивід світлодіода, а другий вивід згинємо, щоб скористатися для фіксування  гумкою для грошей (знову ідея з відео Sasha Ternopolskiy):

 

 

Ось як з гумкою:

 

 

Тут використано дві гумки для грошей. За одну (на фото - червону) можна зачепити електросвічку за цвях або за гілку або ще за щось. Військові розберуться. А друга (жовта) – фіксує притискання другого виводу світлодіоду до батарейки. Ну і якщо жовта гумка порветься, то є резервна. Часто включати і виключати, знімаючи жовту гумку і відгинаючи незапаяний вивід – не дуже бажано, бо з часом відломиться світлодіод в місті пайки. Але виключати можна. Якщо терміново треба виключити – то я рекомендую військовим просто відірвати світлодіод. І вкрай уважно ставитися до світломаскування, щоб така електросвічка  не нашкодила. Про це все написано в невеличкій інструкції, яку додаю до кожної електросвічки.  Кому треба – скачати можна тут.

На світлині – все налаштовано, але електросвічка не горить. Це тому що під незапаяний вивід вставлений запобіжник – складений вдвічі шматок ізоляційної стрічки. Це транспортний захист, так свічка їде до військових. Вже на місті запобіжник військові знімуть.  

 

Майстер Василь Мельник запропонував більш якісну конструкцію запобіжника. Він використовує в своїх електросвічках запобіжники, виготовлені з пивних пластикових пляшок. Запобіжник у вигляді полоси, вирізаної з пляшки і зігнутий буквою Г примотується до батарейок скотчем. Таким чином, запобіжник не загубиться, він зручний. До того ж він темного, контрасного кольору. Вважаю таку конструкцію запобіжника найкращою. Ось електросвічка з пластиковим запобіжником від Василя Мельника:

 

 

Підготовлену електросвічку разом з інструкцією – в zip-пакет і на відправку.

 

 

Zip-пакети, до речі, дуже зручні і коштують біля 25 гривень сто штук.

 

В  лівому верхньому куті останньої світлини -  електросвічка трохи іншої конструкції – зі змінними батарейками. Для неї використовується бокс для батарейок розміру AA, ось такий:

 

 

Там, де виходять проводи, зроблено не по військовому, швидко обірветься, клейовий пістолет це може вирішити:

 

 

Запаюємо світлодіод, для ізолювання використовуємо термоусадку, продається в електромагазинах, недорого.

 

 

Очевидно, що така свічка має свої переваги – немає місця пайки, де через згинання-розгинання може ламатися світлодіод і є можливість замінювати батарейки. В першу чергу це може бути зручно тим, кому треба більш-менш яскраве світло. Або можна будувати такого типу електросвічки з кількома паралельно включеними світлодіодами з використанням колодки:

 

 

Або просто запаявши кілька світлодіодів. Два або три. Ось так, наприклад:

 

 

Сіли батарейки за пару місяців, дуже впала яскравість – треба просто замінити батарейки на нові. В Китаї такий бокс для батарейок коштує менше 20 гривень за штуку. Колодка, яку можна використати, щоб встановлювати різну кількість світлодіодів - біля 4 гривень.

Пошукові фрази: «Battery holder AA», «Lock Wire Connectors».

 

Ще одна версія свічок. З вимикачем. В даному випадку достатньо надійно виглядаючий вимикач паяється замість перемички, а світлодіод запаюється обома виводами. Таку електросвічку легко виключити і можна паяти два-три світлодіоди паралельно, створивши трохи ліхтарик. Ціна вимикача, що на фото - біля 4 гривень в Китаї:

 

 

Як на мене, одна з найкращих конструкцій з використанням вимикача —  це версія з двома світлодіодами:

 

 

Всі ціни в Китаї, що вказані в даній статті включають як товар, так і його доставку в Україну.

Кілька слів про пакування. Для військових електросвічки їдуть різними дорогами, а пристрій достатньо ніжний. Тому раджу пакувати надійно, щоб не відламати світлодіоди. Гарно підходять пластикові банки і судочки.  Якщо є вільне місце, його можна заповнити поролоновими кухонними губками - щоб свічки надійно були зафіксовані в коробці.

 

 

 

Ось такі конструкції на даний час вдалося побудувати на основі ідеї «Sasha Ternopolskiy», саме він мене зацікавив спробувати. Якщо у вас є ідеї вдосконалення електросвічок для військових, пишіть на pletyvo@gmail.com , бо одна голова – добре, а далі ви знаєте.

 

І ще я попрошу розповсюдити цю статтю з дуже простих причин — може є десь такі самі люди, що можуть допомогти іншим, в першу чергу нашим військовим. Волонтери, з якими я співпрацюю кажуть, що таке потрібно. Кажуть на основі зворотного зв’язку на вже передані електросвічки.

 

Приєднуйтесь!

 

Анатолій Анатолійович

 PS.

Чудово, коли можна ділитися досвідом. Майстер Ігор робить свічки інакше. Він використовує плоскі світлодіоди:

 

 

Вони бувають на 0.5, 1 ват, 3 вати. Я буду пробувати напівватний, бо в електросвічці пріоритетно важливим вважаю час роботи. Трьохватний світлодіод буде споживати один ампер, це дуже багато, відповідно це більше навіть не свічка, а реально ліхтарик. Можливо, такий підійде для військових медиків, де важливо роздивитися всі деталі. А щоб цей ліхтарик не з'їв батарейки за кілька годин, Ігор знайшов дуже цікаві вимикачі, що витримують струм в один ампер і дуже зручні для паяння до батарейок:

 

 

Відповідно, його свічка-ліхтарик виглядає так:

 

 

 

 

Якщо у вас є свої напрацювання, діліться! ))

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Рейтинг мов програмування за кривою вивчення

Конкурс "Бобер - 2023р."